Vår generalsekreterare Ulrika Norberg berättar om det framgångsrika trädgårdsprojektet som Star for Lifes samarbetspartner Dandelion har initierat.

I juni var det dags för den första skörden: spenat, rödbetor, kål och grön paprika var färdiga att tas upp ur jorden. Belöningen efter månader av planering och arbete – och början på något helt nytt. Fyrtio familjer och ett barnhem i Hluhluwe sår och odlar numera sina egna grönsaker. I första hand för att själva kunna sätta mat på bordet, men i förlängningen en möjlighet till försörjning.

Bakom trädgårdsprojektet står Star for Lifes samarbetspartner Dandelion, som stödjer de föräldralösa barnen i våra skolor. Eldsjälarna bakom organisationen är Kjell Jakobsson, entreprenör i Helsingborg, med familj och Anders Svensson, som är insamlings- och kommunikationsansvarig. De arbetar helt ideellt och kostnaderna i Sydafrika betalas av faddrar i Sverige. Barnen, som oftast bor hos farmor, mormor eller andra släktingar, får hjälp med skolgången och deras närmaste tar emot matpaket varje månad.
– Vi har ofta pratat om att vi vill säkra framtiden för barnen och familjerna, att de inte ska behöva vara beroende av matleveranserna, säger Kjell och Anders. Nu kan de odla grönsaker, både till sig själva och sälja på marknaden, så att de får inkomster. Trädgårdarna har dessutom gjort stor skillnad under pandemin, när skolorna varit stängda i perioder och barnen inte fått någon lagad lunch.

Odlingarna utvecklas efter hand och i höst är det meningen att familjerna ska få ett par hönor och en tupp, som i sin tur ger ägg och kycklingar.
– Nästa steg skulle kunna vara nötkreatur. Men kvaliteten är viktig för oss och vi måste säkerställa den, innan vi tänker volym. Framöver hoppas vi självklart kunna hjälpa ännu fler föräldralösa barn genom att få med dem i projektet.

Odlingarna kan också betraktas som ett jämlikhetsarbete. Tittar vi globalt är ungefär 70 procent av de fattigaste människorna kvinnor. De flesta bor på landsbygden och när alltfler män flyttar in till städerna, tar kvinnorna över jordbruk och odlande. Kvinnor som själva styr över hushållet prioriterar i regel mat, hälsovård och utbildning. Det betyder i sin tur att barnen får både bättre mat och bättre utbildning – och det gäller även flickorna.

Som Melinda Gates skriver i sin bok Kvinnor förändrar världen: ”Om du vill lyfta mänskligheten, stärk kvinnorna. Det är den mest omfattande, genomgripande och kraftfulla investering som går att göra i människan.” Ibland krävs det dessutom inte så mycket för att göra stor skillnad. Det kan börja med en trädgård där det växer spenat, rödbetor och kål.

Vill du bli fadder? Eller på annat sätt stödja verksamheten? Läs mer här!