Vår generalsekreterare Ulrika Norberg berättar om specialprojektet Daughters of Africa där de unga kvinnorna är i fokus. 

Studera. Skaffa jobb. Starta eget. Hyra lägenhet. Köpa hus. Ta lån. Gifta sig. Få barn.
Det handlar om beslut – och om valfrihet. Om rätten att styra över sitt eget liv och kunna säga ja eller nej. Självklart för de flesta av oss i den priviligierade delen av världen, men en onåbar dröm för många av våra medsystrar.

Förändring börjar med barnen. Vi på Star for Life arbetar med några av jordens mest utsatta flickor och deras fiender stavas framförallt fattigdom och fördomar. De drabbas av våld, oönskade graviditeter, sexuell exploatering. Till detta kommer det förlorade hoppet, att inte kunna tro på en bättre framtid.

– När flickor hoppar av skolan för att de blir gravida, är det svårare för dem att få anställning senare, säger Christine Joao, som arbetar för Star for Life Namibia, i filmen i länken nedan.

I Daughters of Africa, ett projekt som vi driver tillsammans med Hand in Hand och som finansieras av Postkodlotteriet, är flickorna i fokus. I olika workshops får de sätta sig in i frågor kring hälsa, sexualitet, jämlikhet och entreprenörskap. Det betyder i sin tur helt nya insikter och kunskaper.

Det är också Star for Lifes ambition: att motivera och inspirera barnen och ungdomarna – flickor som pojkar – att stå upp för sig själva. Våra coacher ger eleverna de mentala verktygen som behövs för att de ska kunna formulera mål och tänka framåt. Då blir det också tydligt för ungdomarna att möjligheterna är större och fler, om man satsar på skolan och är rädd om sin hälsa. Dörrar öppnas till vidareutbildning eller arbete, och i förlängningen ekonomiskt oberoende.

Vi vet dessutom att vår metodik fungerar. I Star for Life-skolorna är betygen bättre och medvetenheten kring den egna hälsan större. Målen och drömmarna blir mer nåbara – oavsett kön. Eller som Ntombeko, en av många flickor som deltar i Daughters of Africa säger:
– Min största dröm är att starta ett företag. Om män kan, varför skulle inte jag kunna?

Mer om projektet i denna FILM